Expansiune masivă a stațiilor de alimentare cu gaz natural, planificată pentru Italia

energia viitorului

Snam S.p.A., una dintre principalele companii de gaze din Europa, generează cu două anunțuri majore în această săptămână, un impuls considerabil pentru piața italiană a autovehiculelor cu gaze naturale. Primul este cu api Group, o companie italiană de producție multidimensională în domeniul energiei și construcțiilor. Al doilea este cu Snam4Mobility, o filială a lui Snam. În comun, vor crește infrastructura de alimentare cu gaze naturale cu 20% în întreaga țară.

Grupurile Snam și api au semnat un acord-cadru pentru dezvoltarea a aproximativ 200 de noi stații de alimentare cu gaze naturale și biometan în Italia, în cadrul rețelei comerciale IP. Acordul face parte din angajamentul ambelor companii de a promova mobilitatea durabilă și are drept scop extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale pentru transport în întreaga țară.

Conform acordului, grupurile Snam și api vor identifica împreună stațiile de alimentare cu combustibil existente pe rețelele obișnuite și pe autostrăzile IP, unde vor putea instala aparate pentru furnizarea de gaz natural comprimat (CNG). De asemenea, sunt luați în considerare distribuitorii de GNL (gaz natural lichefiat) pentru vehiculele grele. Primele 30 de stații vor fi contractate în primele luni ale anului 2019.

Difuzarea combustibililor inovatori și sustenabili, cum ar fi metanul, este în concordanță cu calea de dezvoltare a grupului api, ce deține în prezent peste 5000 de stații de benzină în Italia, fiind cel mai important operator italian din sectorul combustibililor după numărul de puncte de distribuție. Acordul de astăzi cu Snam este o contribuție fermă la crearea unei infrastructuri naționale eficiente pentru combustibilii alternativi, acest fapt fiind unul dintre obiectivele principale ale grupului api.

Eni și Snam, prin filiala sa Snam4Mobility, au semnat un al doilea contract de punere în aplicare al acordului-cadru semnat în mai 2017, care vizează crearea a 20 de noi stații de alimentare CNG (gaz natural comprimat) pentru autovehiculele din Italia, ca parte a angajamentului ambelor companii de a promova mobilitate durabilă în țară.

Înțelegerea urmează contractul semnat cu câteva luni în urmă, ce viza realizarea unui grup de 14 stații CNG, dintre care primele se vor deschide în primul trimestru al anului 2019. În cadrul acordului, Snam va proiecta, crea și menține 20 de noi stații CNG în rețeaua națională de distribuitori a rețelei Eni. Investiția pentru aceste activități este de așteptat să valoreze în jur de 10 milioane de euro.

Contractul anunțat astăzi este printre numeroasele inițiative pe care Snam4Mobility le susține pentru a promova mobilitatea durabilă în toată Italia, în beneficiul mediului și al consumatorilor. Aceste inițiative vizează operatorii din sector să sprijine dezvoltarea stațiilor de alimentare cu gaze naturale și biometan cât și o mai mare acoperire a acestora în diferitele regiuni ale țării, ceea ce va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea calității aprovizionării consumatorilor.

Obiectivul Eni este de a-și consolida în continuare oferta de mobilitate durabilă cu această inițiativă. În cadrul rețelei Eni de 4.400 de stații, sunt 3.500 de furnizori Eni Diesel +, motorina premium cu o componentă regenerabilă de 15% obținută din uleiuri vegetale (inclusiv uleiuri vegetale uzate) produsă la biorafinăria din Veneția folosind tehnologia proprie, în timp ce aproximativ 1.000 de stații furnizează GPL și metan, dintre care două sunt GNL și 180 sunt CNG.

Italia lider european pentru NGV-uri

Italia deține cea mai importantă piață europeană pentru consumul de gaze naturale pentru vehicule, cu peste 1 milion de vehicule existente care utilizează GNC. Gazul lichefiat reprezintă o soluție imediată și ușor disponibilă pentru eliminarea particulelor în suspensie și pentru reducerea emisiilor de CO2 în transportul greu. Această piață crește rapid: numărul de vehicule care utilizează acest combustibil în Italia a crescut de la mai puțin de 100 în 2015 la aproximativ 1.000 în prezent.

Gazul natural este una dintre cele mai bune tehnologii disponibile pentru a contribui la reducerea emisiilor în mobilitate, cu beneficii în ceea ce privește calitatea aerului, precum și avantaje financiare semnificative pentru consumatori. Mobilitatea care utilizează gaze naturale devine din ce în ce mai crescută prin dezvoltarea treptată a unui lanț de aprovizionare cu biometan care utilizează instalațiile existente.

Sursa: www.ngvglobal.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.